vineri, 2 septembrie 2011

Calul Andaluz (Pura Raza Española sau cal spaniol)


Calul andaluz (Pura Raza Española sau cal spaniol) este una dintre cele mai pure si mai vechi rase de cai. Face parte din grupa cailor iberici, respectiv a celor baroci si prvine din regiunea spaniola Andaluzia.
Profilul clasic al acestui cal este gatul convex, care se potriveste cu corpul sau gratios, si totodata musculos. Din cauza simetriei echilibrate a proportiilor sale nobile, care se apropie de perfectie, a fost folosit secole la rand de sculptorii europeni ca model pentru sculpturi ecvestre.
Din cauza aspectului sau impresionant si a aptitudinilor exceptionale sale la dresaj, andaluzul (la fel ca si calul frizian) apare in multe filme , precum Gladiatorul, Masca lui Zorro sau Stăpânul Inelelor.
In ciuda dimensiunilor sale medii, este un animal puternic. Strămoșul său (calul iberic) a fost folosit de Alexandru cel Mare și de Romani. A fost folosit în război de multe ori, printre altele de William I al Angliei la Bătălia de la Hastings si Hernán Cortez și conchistadorii săi la cucerirea Americii.

Fiind un animal puternic, disciplinat și de încredere, a fost rasa favorită a regilor. Are un temperament docil si era calul preferat la curtile regale in epoca baroca in Europa.
Excelează în școala înaltă de dresaj, fiind de asemenea folosiți la corride (rejoneo) și la ferme în patria lor (Doma Vaquera). Calul este inca o raritate in lume (numarul acestora nu depaseste 30,000 de exemplare in lume), si chiar in Spania este considerat un animal de lux utilizat in principal pentru spectacole.
Este foarte inteligent și învață rapid, fiind folosit mai ales la spectacole și parade.
Filozoful si maestrul de echitatie grec Xenofon scria despre calul iberic in Tratatul despre călărie din 400 I.d.Hr., care e valabil si astazi: "Din cauza unor cai ca acestia vor aparea chiar si zei si eroi si barbatii care stiu sa lucreze bine cu ei vor parea magnifici!"

In 1667, Ducele de Newcastle scria: "Daca este ales cu grija, este cel mai nobil cal din lume, cel mai frumos care poate exista. Are un spirit maret, mare curaj si este docil; are cel mai mandru trap, cel mai eminent galop, si e cel mai bland si sensibil dintre cai, si este cel mai adecvat dintre toti pentru un rege in ziua triumfului acestuia!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu