vineri, 5 august 2011

Ursul Panda (Ailuropoda melanoleuca)

 Este un mamifer de mărime medie. Ei nu întotdeauna au fost considerați urși, mulți cercetători considerându-i niște ratoni mari. Însă în urma unor teste genetice, ei au fost alăturați familiei Ursidae.Urșii panda sunt prezenți în China centrală.
Panda ajung în lungime pînă la 1,5 m și aproximativ 75 cm în înălțime. Masculii sunt cu 10-20% mai mari decât femelele. Masculii cântăresc până la 150 kg, iar femelele – până la 125 kg.
Panda este unul dintre speciile de urși care au cea mai lunga coadă, care ar putea ajunge pînă 4-6 cm lungime. Panda trăiesc de obicei, pînă la 25-30 de ani.Pui noi-nascuti ai ursilor panda cantaresc intre 3-5 kg. Masculii ajung să cântărească 86-124 kg și să măsoare 64-6 cm înălțime, în timp ce femelele sunt mult mai mici. Puii ajung la maturitate în jurul vârstei de 4-6 ani. Panda se imperecheaza primavara, în lunile martie, aprilie, mai. Puii se nasc de obicei in august sau septembrie. Aceștia nu stau lângă mamă mai mult de 2 ani.

La fel ca majoritatea urșilor, și urșii panda sunt foarte sociabili. Doar femelele care au pui mici reprezintă o excepție. Panda își marchează teritoriul prin decojirea copacilor. Uneori aceștia comunică prin diferite tonalități specifice lor. Urșii panda sunt vegetarieni, hrana lor fiind în proporție de 90% alcătuită din frunze și ramuri de bambus. Adulții pot mânca oriunde și orice, în jur de 11-15 kg pe zi. Ocazional, consumă și carne, dar acest lucru se întamplă foarte rar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu